KUR’ÂN-I KERİM’DE MÜBAREK VASIFLI ŞEYLER

1- Kur’ân-ı Kerîm. Âyet-i kerîmede “İşte bu -Kur’ânda bizim indirdiğimiz mübarek zikirdir…” (Enbiyâ s. 50. â.) buyrulmuştur. Onu okuyup iman edenin hidayete kavuşması, cehennemden kurtulması, hatta faydasının babalara ve dedelere ulaşması hep Kur’ân-ı Kerîm’in bereketindendir. Nitekim Resûlullâh (s.a.v.) “Kim mushafa bakarak Kur’ân-ı Kerîm okursa Allâhü Teâlâ -kâfir olsalar bileanne-babasından azabı hafişetir.” buyurmuştur.
2- Su. Âyet-i kerîmede “Semâdan bir mübarek su indirmekteyiz…” (Kâf s. 9.â.) buyrulmuştur. Onun mübarek oluşu hayat sahibi olan her şeyin hayatına sebep kılınmasındandır. Nitekim âyet-i kerîmede “…Hayatı olan her şeyi sudan yaptık, hâlâ inanmıyorlar mı?” (Enbiyâ Sûresi, âyet 30) buyrulmuştur.
3- Zeytin. Âyet-i Kerîmede “…mübârek bir zeytin ağacı…” (Nûr Sûresi, âyet 35) buyrulmuştur. Zeytin, Hz. Âdem’in (a.s.) yeryüzüne indiğinde ilk yediği meyvedir. Zeytin, kıymetli bir gıda maddesidir.
4- Îsâ (a.s.). Âyet-i kerîmede “Ve beni her nerede olsam mübârek kıldı…” (Meryem Sûresi, âyet 31) buyrulmuştur. Annesi Hz. Meryem için kuru hurma ağacından taze meyve yetişmesi ve bulunduğu yerden su akmaya başlaması Îsâ’nın (a.s.) bereketindendir. Yine körleri ve abraş hastalarını iyi etmesi, ölüleri diriltmesi ve birçok mucizesi yine onun bereketindendir.
5- Kâbe-i Muazzama. Âyet-i kerîmede “Şüphe yok ki insanlar için tesis olunan ilk ma’bed, elbette Mekke’deki o çok mübarek ve bütün âlemlere hidayet olan beyttir.” (Al-i İmrân s. 96. a.) buyrulmuştur. Çok günahkâr bile olsa oraya giren bir kulun günahlarının bağışlanması onun bereketindendir. Âyet-i kerîmede “…Kim oraya girerse eman bulur…” (Âl-i İmran s. 97. â.) buyrulmuştur. Oraya sevabını, Allahü Teâlâ’dan bekleyerek ve tevbe ederek giren mü’min, Allah’ın azabından emin olur, onun tevbesi kabul olunur ve günahları bağışlanır. Bundan dolayı oraya giren kimse çıkıncaya kadar eziyet olunmaktan, öldürülmekten emin olur. Orada av yapılmaz, ağaçları kesilmez.
6- Berât Gecesi. Âyet-i kerîmede “Muhakkak biz onu –Kur’an-ı Kerim’i bir mübarek gecede indirdik.” (Duhan Suresi, 3. Ayet) buyrulmuştur. Bu gecede yeryüzündekilere rahmet, bereket, hayır, af ve mağfiret indirilir.

Scroll to Top