CEHÂLET
Birgün Tabiînden Ahnef bin Kays (rh.)’ın meclisinde bulunanlardan birisi “Filân adam câhildir, okumak yazmak bilmiyor.” deyince Ahnef bin Kays: “İnsan yalnız okuyup yazmakla cehaletten kurtulamaz. Okur yazar olduğu halde şu altı huy kendinde bulunan kimse âlim sayılmaz:
Herkese itimat etmek, Faydasız söz söylemek,
Mâkul, mantıklı bir sebebe dayanmadan hiddetlenmek, Ehil olmayana iyilik etmek,
Herkese sırrını açmak,
Dostu düşmanı fark etmemek.”
AĞIZ TEMİZLİĞİ
Dilde, dişetlerinde ve yanaklarda barınan bakteriler ağızda kötü koku, dişler üzerinde bakteri plağı meydana getirir, dişetinde iltihap ve çürüklere sebep olur. Dişeti iltihabının çene kemiklerinde meydana getirdiği erime neticesinde dişler sallanır ve diş kaybına sebep olur. Bakterilerden ve kötü kokusundan kurtulmak için: Fırçalama ve diş ipi, bakterilerin bir kısmını yok eder.
Dişler günde iki kere ve 2 dakika fırçalanmalıdır. Dişlerin ön yüzü, diş fırçasının 45°’lik bir meyil ile dişin dişeti ile birleştiği yerden ufak dairevî hareketlerle dişetinden dişe doğru fırçalanır.
Dişlerin arka yüzü fırçanın ucuyla dişetinden dişe doğru aşağı ve yukarı 8-10 kere çekerek fırçalanmalıdır. Dişlerin çiğneyen yüzleri de ileri geri hareketlerle fırçalanır.
Üst çene dişleri sağ en geriden başlanıp öne doğru önce dışı sonra içi sonra çiğneme yüzeyi hiç atlamadan fırçalanır.
Sonra alt çene dişleri sağ en geriden başlanıp öne doğru önce dışı sonra içi sonra çiğneme yüzeyi hiç atlamadan fırçalanır.
Dil de fırçanın dil temizleyici tarafı ile arkadan öne doğru günde iki kere 10 saniye süreyle temizlenir.