MÜMİN, DÂİMA İMTİHAN İÇERİSİNDEDİR

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuşlardır:
“Mümin kişinin benzeri, ekin (cinsinden taze ot) gibidir; hangi taraftan ona rüzgâr dokunursa o tarafa eğilir (fakat yıkılmaz, yine doğrulur). Doğrulunca rüzgâr ile yine eğilir (fakat yine yıkılmaz, doğrulur ve doğru kalır).
Hak’tan yüz çeviren fâcir kişinin benzeri de sert ve düz çam veya servi ağacı gibidir ki Allah, onu dilediği vakit (bir defada) söker, deviriverir.”
Hadîs-i şerîfte müminin benzeri olarak zikrolunan taze ot, bitkilerin çimen hâlinde zayıf bir gövde üzerinde ilk çıkış şeklidir. Zümrüt gibi yeşil bir gövde ile yerden fışkırıp çıkan ve yükselen çimen, lisân-ı hâliyle:
“Allah birdir, ortağı ve benzeri yoktur!’ diye tevhîd-i İlâhî’yi tekrar eder, durur.” demektedir. Zira, filizlenip büyüyen ekin, her zaman sakin bir hayata sahip değildir; esen rüzgâr ile o, kâh eğilir, kâh doğrulur; bir zaman yeşillik ve tazeliğiyle yaşar, bir zaman sonra zamanın değişmesiyle sararır. Fakat o, rüzgârların şiddeti ve zamanın değişmesi karşısında eğildiği hâlde hiçbir zaman devrilmez, yine doğrulur. Dâimâ, “Allah birdir, eşi, ortağı yoktur!” diye kulluğunu ilan eder, Rabb’ine hamd ve şükürden vazgeçmez. Mümin de böyledir. Hastalık, hüzün, keder, zulüm gibi zamanın birtakım bunaltıcı hâlleri karşısında sağa, sola sarsılsa da aslâ yıkılmaz; Allâhü Teâlâ’ya kulluktan ayrılmaz.
Fâsık ve fâcir kimse de serviler gibi ne kadar sağlam, boylu poslu olursa olsun, günün birinde Allâhü Teâlâ onu, fısk ve fücûru sebebiyle bir anda yere seriverir.

💎 Kıssadan Hisseler ve Manevi İbretler

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurmuşlardır ki: Mümin kişinin benzeri, taze ot gibidir; hangi taraftan rüzgâr dokunursa o tarafa eğilir, fakat yıkılmaz, yine doğrulur.

Filizlenip büyüyen ekin her zaman sakin bir hayata sahip değildir; esen rüzgâr ile kâh eğilir kâh doğrulur. Fakat o rüzgârların şiddeti karşısında aslâ devrilmez, doğru kalır.

Mümin de böyledir; hastalık, hüzün, keder ve zulüm gibi zamanın bunaltıcı hâlleri karşısında sarsılsa da aslâ yıkılmaz, Allâhü Teâlâ'ya kulluktan ve şükürden asla ayrılmaz.

Hak'tan yüz çeviren fâcir kişinin benzeri ise sert ve düz çam veya servi ağacı gibidir ki Allah, onu dilediği vakit bir defada söker deviriverir, fıskı sebebiyle yere serer.

🤲 Dua ve Niyaz: Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir. Cenâb-ı Hak cümlemizi rızasına nail eylesin.

📺 Bu İçeriğin Videosunu İzleyin

Görsel anlatım ve sesli tilâvet ile YouTube kanalımızda yayında:

🏷️ Odak Konu Etiketleri:
#Günün İncisi #Dini Hikayeler #İslam Alimleri #Evliya Sözleri #Menkıbe #Kıssa #Tasavvuf #Hikmetli Sözler #Manevi Sohbet #Günün #Maneviyat #Sabır

Scroll to Top