GIYBET, BÜYÜK GÜNAHTIR

Gıybet; bir kimsenin gıyabında sözle, işaretle veya taklit ederek bir ayıbını ortaya koymaktır.
İmâm Gazâlî (rah.) dedi ki: “Gıybet, müminin tâatleri için çok tehlikeli bir yıldırım gibidir. Gıybet eden kimse, yaptığı güzel amellere sağdan, soldan, doğudan, batıdan top atıp onları yok eden kimse gibidir.
Hasan-ı Basrî Hazretlerine, “Falan kimse senin hakkında gıybet etti.” denilince o gıybet edene bir tabak meyve göndererek, “Sevaplarından bir kısmını bana hediye ettiğin için karşılığında ben de sana bunları hediye etmek istedim.” demişti.
İbn-i Mübârek (rah.) da “Bir kimse hakkında gıybet edecek olsam annemi gıybet ederdim. Zira benim sâlih amellerime annemden daha lâyık kimse yoktur.” demiştir.
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: “Gıybet etmekten sakın. Zira gıybet(in günahı), zinâ(nın günahın)dan daha şiddetlidir. Muhakkak bir kimse zinâ yapar da akabinde pişman olup tevbe eder; Allâhü Teâlâ da onun bu tevbesini kabul buyurur.”
Hadîs-i şerîfte, “Gıybetin günahı, zinânın günahından daha şiddetlidir.” buyurulduğu hâlde, gün boyu başkalarını gıybet eden ve bunu çirkin görmeyen kimse ne kadar şaşılacak bir kimsedir.
Lisânını, başkaları hakkında konuşmaktan ve gıybet etmekten tutamayan kişi için uzlet yani yalnız kalmak ve buna sabretmek vacip olur. Zira gıybetin büyük günah olduğu husûsunda icmâ vardır.
Zülkarneyn aleyhisselâm, seyahati esnasında karşılaştığı bir kavme, “Aranızdaki birliğinizin ve doğru yolda olmanızın sebebi nedir?” diye sormuştu. Onlar da “Biz, hiçbir zaman birbirimizi aldatmayız ve gıybet etmeyiz.” dediler.
Hz. Ömer (r.a.), “Lisânınızı, insanların hâllerinden bahsederek meşgul etmeyin, zira bu, sizin için büyük bir hastalıktır. Bilakis siz, Allâhü Teâlâ’yı zikirle meşgul olun ki o, sizin için bir şifâdır.” buyurmuştur.

💎 Kıssadan Hisseler ve Manevi İbretler

İmâm Gazâlî hazretleri buyurur ki: 'Gıybet, müminin tâatleri için çok tehlikeli bir yıldırım gibidir. Gıybet eden kimse, yaptığı güzel amellere sağdan, soldan, doğudan, batıdan top atıp onları yok eden kimse gibidir.'

Hasan-ı Basrî Hazretlerine, 'Falan kimse senin hakkında gıybet etti.' denilince o gıybet edene bir tabak meyve göndererek, 'Sevaplarından bir kısmını bana hediye ettiğin için karşılığında ben de sana bunları hediye etmek istedim.' demişti.

İbn-i Mübârek hazretleri de 'Bir kimse hakkında gıybet edecek olsam annemi gıybet ederdim. Zira benim sâlih amellerime annemden daha lâyık kimse yoktur.' diyerek gıybetin amelleri nasıl başkasına devrettiğini açıklamıştır.

Resûlullah Efendimiz buyurdular ki: 'Gıybet etmekten sakın. Zira gıybet, zinâdan daha şiddetlidir. Muhakkak bir kimse zinâ yapar da akabinde pişman olup tevbe eder; Allâhü Teâlâ da onun bu tevbesini kabul buyurur.'

Zülkarneyn aleyhisselâm bir kavme, 'Aranızdaki birliğin sebebi nedir?' diye sordu. Onlar, 'Biz, hiçbir zaman gıybet etmeyiz.' dediler. Hz. Ömer ise, 'Lisânınızı insanların hâllerinden çekin, zira bu hastalıktır. Allah'ı zikredin ki o şifâdır.' buyurdu.

🤲 Dua ve Niyaz: Rabbimiz bizleri istikamet, ilim ve ihlas üzere sabit kılsın. Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir. Cenâb-ı Hak cümlemizi rızasına nail eylesin.

📺 Bu İçeriğin Videosunu İzleyin

Görsel anlatım ve sesli tilâvet ile YouTube kanalımızda yayında:

🏷️ Odak Konu Etiketleri:
#Günün İncisi #Dini Hikayeler #İslam Alimleri #Evliya Sözleri #Menkıbe #Kıssa #Tasavvuf #Hikmetli Sözler #Manevi Sohbet #gıybet #islam #maneviyat

Scroll to Top