2026-08-31 – İMÂM BUHÂRÎ HAZRETLERİNİN HASSÂSİYETİ

Ağustos 31, 2026

@import url(‘https://fonts.googleapis.com/css2?family=Amiri+Quran&display=swap’);
.wp-islamic-arabic { font-family: ‘Amiri Quran’, serif; font-size: 2.2em; line-height: 2.5; text-align: right; direction: rtl; color: #b45309; margin-bottom: 20px; padding: 15px; background-color: #fefce8; border-radius: 10px; border: 1px solid #fef08a; }
.wp-islamic-title { color: #065f46; font-size: 1.5em; font-weight: bold; margin-bottom: 15px; display: flex; align-items: center; gap: 8px; }
.wp-islamic-text { font-size: 1.15em; color: #374151; }

📜 İMÂM BUHÂRÎ HAZRETLERİNİN HASSÂSİYETİ

İMÂM BUHÂRÎ HAZRETLERİNİN HASSÂSİYETİ
Hadîs ilminde kendisine “Emîru’l-Müminin” ünvanı verilen İmâm Buhârî (rah.), hadîs-i Nebevîleri bir araya toplamak için yaptığı seyahatlerin birisinde bir gemiye binmişti. Yanında sefer esnasında kullanmak üzere bin dinar bulunan bir kesesi vardı. Bin dinar, o zaman çok para idi.
Bir ara gemideki yolculardan birisi ile arkadaş oldu. Hattâ o arkadaşlık yaptığı kişi, paralardan da haberdar oldu.
Bir sabah bu adam, uykusundan uyandığı zaman yatağına oturup ağlamaya başladı. Üzüntüden bir taraftan bağırıyor, bir taraftan da elbiselerini parçalayıp yüzüne başına vuruyordu. Onun bu hâlini gören insanlar hayrete kapılıp, sebebini sordular. O da “İçerisinde bin dinar olan bir kesem vardı. Şu anda onu bulamıyorum.” dedi. Bunun üzerine gemidekiler hep birlikte, bütün yolcuları aramaya koyuldular.
İmâm Buhârî rahimehullâh, bunun, kendisine yapılan bir hile olduğunu anlayınca kimseye hissettirmeden yanındaki para kesesini denize attı. Aranma sırası kendisine geldiğinde bir şey bulamadılar.
Herkesi arayıp bitirdiklerinde bir şey çıkmayınca adamın yalancı olduğunu anlayıp onu şiddetli şekilde ayıplayıp azarladılar.
Gidecekleri yere varıp gemiden indikleri vakit bu adam, İmâm Buhârî Hazretlerine gelerek dinar kesesine ne yaptığını sordu. O da denize attığını söyledi. Adam buna çok şaşırıp nasıl böyle yüksek bir meblağı kaybetmeyi göze alabildin, deyince, İmâm Buhârî Hazretleri ona:
“Ey cahil kişi, benim, bütün ömrümü Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in hadîs-i şerîflerini bir araya toplamakla geçirdiğimi bilmiyor musun? Bütün insanlar, beni tanıyor, bana güveniyor. Rivâyet ettiğim bütün hadîs-i şerîfleri kabul ve tasdik ediyorlar. Şu hâlde, sayılı miktar para için kendimi nasıl bir töhmete hedef gösterebilirim, bu hiç münasip midir?” cevabını verdi.

Comments are closed.

Links

Calendar

  • Ağustos 2026
    P S Ç P C C P
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31