Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) ilk halifesi Silsile-i Sâdât’ın birinci halkası olan Hz. Ebû Bekir (r.a.), Ashâb-ı Kirâm’ın en faziletlisidir. Peygamber Efendimizden (s.a.v.) iki sene sonra doğmuştur. Babası Ebû Kuhâfe (r.a.), annesi Selmâ bint-i Sahr’dır (r. anhâ). Müslüman olduktan sonra Peygamber Efendimiz ona Abdullah ismini vermiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) insanları İslâm’a davet ettiği zaman Hz. Ebû Bekir, hiç düşünmeden ve tereddüt etmeden Müslüman olmuştur. Müslüman olduğunda otuz sekiz yaşında idi. Hiçbir delil aramadan Müslüman olduğu ve Mi’râc mucizesini herkes inkâr ederken o tereddüt etmeden tasdik ettiği için Sıddîk-ı Ekber lakabını aldı. Hz. Ali (k.v.), Hz. Ebû Bekir’e ‘Sıddîk’ denilmesiyle alâkalı şöyle buyururdu: “Allâhü Teâlâ peygamberi Muhammed (s.a.v.) ile Cebrâil’in lisânıyla Hz. Ebû Bekir’i ‘Sıddîk’ diye isimlendirmiştir.” Hz. Ebû Bekir’in bir lakabı da ‘Atîk’dir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir gün şöyle buyurdular: “Ey Ebû Bekir! Sen Allâhü Teâlâ’nın cehennemden âzât ettiği (atîk) bir kulsun” buyurdular. Bundan sonra Atîk lakabı verildi.
Hz. Ebû Bekir erkeklerden Resûlullâh’a (s.a.v.) ilk îman edendir. Müslüman olduktan sonra insanları îmâna davet etmiş ve başta Aşere- i Mübeşşere’den Hz. Talha, Hz. Osmân, Hz. Zübeyr b. Avvâm (r.anhüm) olmak üzere birçok kişi onun davetiyle Müslüman olmuştur.
Malıyla ve canıyla Peygamberimizin yardımında olmuştur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Ebû Bekir’in malının bana verdiği faydayı, hiç kimsenin malı asla vermemiştir.” buyurunca Hz. Ebû Bekir (r.a.) ağladı ve “Canım, malım sana fedâ olsun, Yâ Resûlallâh” dedi.
Fakir Müslümanlara çok yardım etmiştir. Müslüman oldukları için işkence gören yedi köleyi satın alıp âzâd etmiştir. Bilâl-i Habeşî ve Amir b. Füheyre (r.anhümâ) bunlardan ikisidir.
İmân ettiği zaman kırk bin dirhemi vardı. Hicret ettikleri zaman yalnız beş bin dirhemi kalmıştı. (R.anh)